iPhone 8 ali iPhone X

Nismo pričakovali, da bo Apple izdal poceni mobilni telefon, ko pa se je najavil ceno 1.000 evrov za novi iPhone X, je bilo jasno, da je odprl vrata v novo dobo pripomočkov, ki postanejo jasen statusni simbol.

V tem primerjalnem testu ne bomo pisali le o napravi, ki je boljša, saj je vsakomur jasno, katera to je. Namesto tega bomo poskušali odgovoriti na vprašanja o tem, koliko se iPhone Ye razlikuje od iPhone 8 Plus in ali ta razlika upravičuje višjo ceno. Testirali smo tudi iphone ovitke priznanega proizvajalca Spigen.

Oblikovanje

Apple je poskušal osvežiti videz novega modela z uporabo stekla namesto aluminija, da bi ustvaril elegantno zadnjo ploščo, kar jim je nekaj uspelo. IPhone Plus 8 v “glass” izgledu izgleda še vedno zelo dobro in deluje privlačno, vendar se ne razlikuje dovolj od iPhone 6, 6 in 7. Na žalost, brez sprememb v oblikovanj im sprememb v ergonomiji.

Model X je povsem drugačen in na prvi pogled je jasno, da je to povsem novo v vesolju Apple. Čeprav ima 5,8-palčni diagonalni zaslon, je iPhone X vidno manjši od 8 Plus in skoraj popolnoma leži v roki. Zahvaliti se mora zaslonu, ki pokriva celotno sprednjo ploščo naprave, z izjemo majhnega jezika na samem vrhu, kjer so kamere, zvočniki in senzorji. Zadnja plošča je izdelana iz stekla, spredaj pa je povezana s sijočim aluminijastim obročem. Kameri sta nameščeni vzdolžno, z objektivi, ki sta ena pod drugim.

Preprosto in enostavno, iPhone 8 Plus izgleda dolgčasno in zastarelo. Nasprotno, iPhone X je resnični predstavnik naslednje generacije mobilnih aparatov z zaslonom od roba do roba. Za nekatere kupce je to dovolj, da upraviči razliko v ceni.

Strojna oprema

Številni kupci so bili presenečeni, da je Apple vgradil identično strojno opremo v iPhone 8/8 Plus in iPhone X. Trenutno najmočnejše čipe na svetu, A11 Bionic, s tremi nivoji RAM-a. Razlike v specifikacijah in v realni uporabi ni. Še več, A11 Bionic je tako nadpovprečen, da analitiki napovedujejo, da naslednja generacija strojne opreme, ki bo zgrajena na telefonih Android, zmogljivosti ne bo mogla doseči. Moč tega zmogljivega procesorja je najbolje videti na iPhone X, ki ima napreden sistem za prepoznavanje obrazov, ki deluje hitro in natančno kot švicarska ura. Podobne napredne in zahtevne možnosti na iPhone 8 Plus ne obstajajo, vendar ste lahko prepričani, da boste v naslednjih dveh letih ali morda tri leta imeli enega najmočnejših pametnih telefonov na trgu.

Apple želi, da imajo njihovi oboževalci enotno uporabniško izkušnjo, zato imata iPhone 8 Plus in iPhone X enako strojno opremo. A11 Bionic je nadpovprečno močan in zahvaljujoč svoji moči zagotavlja, da bodo imeli kupci teh telefonov hitro in stabilno napravo še dolgo časa.

Baterija na iPhone X ima kapaciteto 2716 mh, kar je nekoliko višje od iPhone 8 Plus. Obe napravi podpirata brezžično polnjenje in hitro polnjenje, ki ga lahko uporabite do maksimuma, za kar boste potrebovali opraviti nakup 29W MacBook Chargerja. Način za nizko porabo se aktivira, ko kapaciteta baterije pade pod 20%, na srečo pa ga lahko izklopite v nastavitvah.

Čeprav je zmogljivost akumulatorja na iPhoneu večja, tega ni videti pri vsakodnevni uporabi. Smo pa imeli vtis, da se dan z iPhone 8 Plus konča s več baterija. Verjetno gre za to, da im iPhone X bolj napreden zaslon, ki porabi večjo količino energije.

Zaslon

Z začetkom iPhone X so oboževalci Apple končno dobili pravi, sodoben OLED zaslon. Če želite biti natančni, je to Samsungov SuperAMOLED, ki ima ločljivost 1125 x 2436 pik in diagonalo 5,8 palcev pri razmerju 19,5: 9. Torej, podolgovato v najnovejšem načinu, zaslon na “X” prikazuje svetlo osvetljeno in zelo ostro sliko, ki ima certifikate HDR10 in DolbyVision. Dodatna nastavitev v laboratorijih Apple je dosegla fenomenalno kakovost zaslona.

KAMERA

Oba pametna telefona imata skoraj enako nastavitev glavne kamere. Leče imajo 12MP, pri čemer ima ena od njih odprtino f / 1,8, širokokotno kamero, druga pa f / 2,4, kar je tako imenovana telefoto kamera. Zahvaljujoč drugi kameri je mogoče fotografirati z 2-kratno optično povečavo in digitalnim zoomom do 10-krat. Umetniški namen te leče je učinek “Boke” (Bokeh), kjer je eden od akterjev v središču pozornosti, ostala slika pa je zamegljena, izostrena. To je priljubljen trik s profesionalnimi aplikacijami, ki se zelo dobro prodajajo na mobilnih telefonih, rezultati pa so resnično dobri.

Razlika med kamero na teh napravah je, da ima iPhone X optično stabilizacijo slike na zadnjih kamerah, medtem ko ima iPhone 8 Plus OIS samo na fotoaparatu Optična stabilizacija vpliva na to, da posamezne slike izgledajo bolje, bolj podrobne in svetlejše. To se nanaša na bližnje makrofotografije, razlika pa se ponavadi vidi na fotografijah ponoči ali kadar je osvetlitev slaba in nezadostna. Takšne slike na iPhone X-ju so videti bolj podrobno, z vidnejšimi deli fotografije in z manj šuma. OIS na obeh glavnih fotoaparatih z iPhone X je odgovoren za kakovostne slike ponoči in podrobnejše fotografije v bližini in pri optimalnih svetlobnih pogojih.

Na sprednji strani so razlike nekoliko večje, še posebej s tehnične strani. Apple iPhone 8 Plus ima kamero s 7 milijoni slikovnih pik, ki ima bliskavico Retina, kar pomeni, da lahko na zaslonu prikaže briljantno belo barvo in se prižge, ko posnamete sliko. Vendar ima iPhone X tudi kamero TrueDepth 7MP. TrueDepth je tehnična novost in je senzor, ki oblikuje in bere obraze za prepoznavanje obrazov. Njen glavni namen je odklepanje telefona FaceID, prav tako pa zagotavlja Portrait Mode in Portrait svetlobne učinke, kot na glavnem fotoaparatu. To pomeni, da lahko sprednji fotoaparat iPhone X samodejno ustvari efekt Bokeh ali se igra z osvetlitvijo obraza prek možnosti Portrait lighting. To ni mogoče na iPhone 8 Plus, ti učinki pa ostanejo rezervirani samo za glavno kamero.

Face ID

iPhone X nima gumba Domov in bralnika prstnih odtisov ima pa tehnologijo TrueDepth, ki je omogočila odklepanje naprave s skeniranjem obraza uporabnikov. Novi sistem skenira pike na obrazu in nato posneti obrazec pošlje na iPhone. Če se oblika obraza ujema s shranjenim obrazom, se pametni telefon odklene. Kot smo že napisali, FaceID nam je všeč, deluje zelo dobro, hitro in natančno in želimo, da bi ta sistem za odklepanje prišlo na čim več naprav. Na žalost je trenutno na voljo izključno za iPhone X, tradicionalisti pa bodo lahko uporabili prstni odtis na gumbu »Domov«, ki še vedno obstaja na iPhone 8 Plus. FaceID odklepanje je izključno za iPhone X, vendar nimate druge izbire. Nič več “domov” gumba in skenerja prstnih odtisov.

PROGRAMSKA OPREMA

Odsotnost gumba »Domov« je omogočila večji zaslon in eleganten videz, vendar je zato iPhone X moral nekaj spremeniti v programski opremi. Da bi razumeli, iOS 11 je v obeh napravah v bistvu enak, vse aplikacije delujejo na enem in drugem telefonu, vse funkcije programske opreme so na voljo pri obeh modelih. Razlika je v tem, da se z iPhone-om x uporablja tipko Domov tako, da s prstom povlečete s spodnjega dela telefona. Drugič, zaradi zavihka na vrhu zaslona se obvestila odpirajo z vrha zaslona in nadzorni center se odpre navzdol v zgornjem desnem kotu. Podobno se odpirajo tudi dodatki, večopravilnost in drugi sistemski meniji, odobritev plačil v App Store pa zdaj poteka prek obrazca FaceID.

Če ste za iPhone X že namenili 1.000 ali več evrov, potem boste zagotovo navdušeni. Za tiste, ki ne želijo biti obremenjeni z učenjem in spominjanjem gibanja, je zagotovo boljša možnost za iPhone 8 Plus. iOS na iPhone X deluje drugače kot na prejšnjih pametnih telefonih Apple, zato se zdi, da se bo potrebno navaditi in naučiti novih ukazov.

Zaključek

IPhone X deluje drugače od tistega, kar je Apple do sedaj uvajal v mobilne telefone, vendar še naprej upošteva osnovne smernice ameriškega podjetja. Šli smo v FaceID, ne moremo več imeti TouchID. Ni gumba za domačo stran, zdaj se vse izvaja s potezami. Se spomnite tega – ni več priključka za slušalke, ampak zato imamo elegantno brezžično povezavo. To je Apple, prešli smo na nov sistem, se navadili na to, in se bomo prepričali, da deluje popolnoma. In res, vse novo, kar je prišlo iz iPhone X, deluje na najvišji ravni , in bolj ko ga uporabljamo, bolj ga imamo radi.

iPhone 8 Plus je približno 250 evrov cenejši kot iPhone in X. To ni malo, četrtina cene ali vikend v Parizu ali kolo z opremo. Vendar pa iPhone 8 Plus izgleda kot vsi mobilni telefoni in nihče se ne bo obrnil za njim. Nasprotno, iPhone X je pravi statusni simbol, ki privlači vizije in pozornost. “X” prinaša veliko novih stvari in kar je najpomembnejše – najboljše na trgu. Zaslon, kamera, kamera TrueDepth, FaceID … Vse stvari, ki jih bodo morali drugi proizvajalci dohiteti in na katere so zagotovo ljubosumni.

You May Also Like

About the Author: admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *